top of page

אליקו נר גאון, צייר וצלם, מייצר עולם עמום וכמעט נשכח, החלום הופך להיות חומר הגלם ועליו הוא חורט בכוח ולאחר זאת חובש ברחמנות. השכבות נערמות באלימות ומתמרקות על מצע החומר ברכות כריות האצבע. כל פצע הוא סיפור או פנטזיה של האמן לחשוף מעצמו יותר, כל דמות מתועדת בעדשת המצלמה היא זווית ראייה חשדנית על המציאות מולה מתמודד או אותה מנסה לייצר ולהחיות, כמו שזכור לו שנכון לעשות.

נר גאון מצליח לתעתע במה שמתרחש בעבודותיו וכך גם בצופה,  הוא הופך את המומחז והבדיוני לרגע שכולו אמת או אולי אחיזת עיניים. עבודות הצילום מציגות חלום מציאותי בו הכול ברור וחד, הפיסיות שבעמל העבודה נוכחת והשקט הפשוט שיוצר המתח שבין הזהות לתחפושת הופך את הצילום לאמת חובטת. הכול מונח על השולחן בדייקנות ולכל דבר יש משמעות או רמז לזיכרון שתכף ישכח. כל צילום הוא קפסולה של זמן ובכל זמן הקשר בין האמן לחייו האישיים מנסה להעלות שאלות חדשות של שייכות לבית.

הוא משתמש בחפציו האישיים, המשפחתיים ובכאלו שאוסף ואסף במסעותיו בעולם. הוא הופך זיכרונות לסצנות קולנועיות ומחייה את השכחה כדי לזכור את הרגע שהיה או את המקום שחרב. הוא לא מספר מי הם, מאיפה הם, הוא לא מגלה מתי או איפה, הוא לא נותן לכל מבט חטוף בדל של מידע. זה בכול מקום ובשום מקום בעולם, אלו הם חללים נטושים שהלביש לרגע או שזהו בית חי וזו משפחה מתועדת. את החפצים הוא שותל בחלל ונותן להם תפקיד, אלו הופכים לרמזים קדושים בהם הוא מבקש מהצופה להתבונן ואותם לחפש. הכול מזוהה והכל מרוחק, כמו שייך למקום אחר, זמן אחר ותרבות שבטית משומרת רחוקה.

גם בציוריו, מצליח נר גאון לייצר תעתוע על ידי שכבות של סיפור חיים. הקילופים והחריטות חושפים זיכרונות של צבע וטכניקה, כובד הבד המחורץ מייצר אופק חקלאי והדיוק הביצועי או הניגוב האקראי הופכים כתם מונוכרומטי ספק חלוד לשדות חיטים שהרוח מבדרת. ציוריו גדולי הממדים מייצרים את התעתוע והבלבול הוויזואלי אליהם מייחל האמן בעבודותיו, מטושטש ומקושקש או חד כמו סכין לפילוט דגים, כל גבעול בנוי מסיבים צפופים וכל עלה מקושט במרקם אורגני של וורידים ונימים אין סוף. בציורי הפורטרט שלו בונה נר גאון את דמויותיו מאותם חיטים צפופים ואפורים, נימים וורודים וחיוורים ושלל טכניקות אימפולסיביות. הדמויות מצוירות בתקריבי צילום לא שגרתיים וזוויות מבט משונות, מאפשרות לצופה לחטט בהן ולהסתכל עליהן חשופות, להיות איתן ברגע ההוא כבעלי העליונות והכוח או להיות שם כקורבנות שמבקשות חמלה.

נר גאון מצליח לשמור על מתח מצמרר בין מה שקורה על מצע עבודותיו לבין מה שקורה מתחתיהם. הוא מייצר דיאלוג מסקרן ויצרי בין הדמות לחלל בה היא נמצאת, בין הנוף המאובק לגבעול הבודד שמבצבץ מאדמה חרושה. בכל עבודה, אם ציור או צילום, נר גאון תפקידו להפוך את האדמה ולהנביט את הקרקע מחדש.

מאת: יניב עמר

Eliko Ner Gaon, painter and a photographer, paints a dim, nearly forgotten, world. Dreams become the raw material upon which he forcefully engraves, which he succeedingly bandages with compassion. The layers pile up violently, adorned on the material surface by the soft touch of the finger pads. Every wound is a story, the artist’s fantasy to expose more of himself. Every figure captured by the camera’s lens is a suspicious point of view on the reality with which the artist is faced, or which he attempts to create or revive, as he recalls the right way to do so.

 

Ner Gaon succeeds in deluding what takes place in his works, as well as in the viewer, turning the dramatized and fictional moment into one that is entirely true, or, perhaps, an illusion. The photographic works present a realistic dream in which everything is clear and sharp, the physical nature of the work is present, and the simple silence created by the tension between identity and disguise turns photography into a striking truth. Everything is precisely layed out, and everything has significance, or hints to a memory that will soon be forgotten. Each photograph is time capsule, and in every time the connection between the artist and his personal life strives to raise new question regarding the sense of belonging to a home.

 

Ner Gaon uses his personal belongings, as well as his familial ones, and those which he gathered on his travels around the world. He transforms memories into cinematic scenes and revives oblivion to remember the moment that was or the place that was destroyed. He does not say who they are, where they are from, he does not reveal when or where, he does not give every glance a small piece of information. It is everywhere and nowhere in the world, these are abandoned spaces which he momentarily dressed, or it is a live home. And a documented family. The objects are planted in the space and are given a role, these become sacred cues in which he asks the viewer to observe and look for them. Everything is identified and everything is remote, as if it belongs to another place, another time and a distant tribal culture.

In his paintings too, Ner Gaon manages to create an illusion caused by layers of a life story. The peeling and engraving reveal memories of color and technique, the weight of the grooved fabric produces an agricultural horizon, and the precision of the performance or the random wiping turn a monochromatic stain, questionably rusty, into breezy wheat fields. His large-scale paintings . His large-scale paintings create the illusion and visual confusion to which the artist aspires in his works, blurred and scribbled or sharp like a knife, each stalk is made of dense fibers and each leaf is decorated with an organic texture of veins and capillaries. In his portrait paintings, Ner Gaon constructs his figures from the grey,dense wheat, pale pink capillaries and a variety of impulsive techniques. The figures are painted in unconventional close-ups and odd angles, allowing the viewer to pry and look at them exposed, to share that moment with them as those who have the power, or as victims begging for mercy.

 

 

Ner Gaon succeeds at maintaining a chilling tension between what is happening on the surface of his works and what takes place beneath them. He creates an intriguing, passionate dialogue between the figure and the space in which it resides, between the dusty landscape and the lonely stem peeking out from the plowed earth. In every work, be it a painting or a photograph, it is the artist's job to make soil and regerminate the land.

bottom of page